Knorrende kikkers en kikkerdril
14-02-2020 | tuin | evenementtelling | evenement | kikkers | kikkerdril | vijver

In maart geven bruine kikkers de eerste voorjaarsconcerten in de tuin. Daarom organiseert RAVON voor het derde achtereenvolgende jaar, in samenwerking met de Jaarrond Tuintelling weer de kikkerdriltelling.
Afhankelijk van het voorjaar kan dit al vanaf eind februari maar de piek ligt meestal tussen half maart en half april. We starten dit jaar dus op 14 maart met de telling en gaan drie of vier achtereenvolgende weekenden tellen.
Dit alles is natuurlijk zeer afhankelijk van het weer. Houd de nieuwsbrief en Tuintelling.nl dan ook goed in de gaten voor updates omtrent de kikkerdriltelling!
Bruine kikkers luiden het voorjaar in!
In de winter hebben bruine kikkers, padden en salamanders overwinterd op een beschut, vorstvrij plekje in de tuin of in de vijver zelf. Als het voorjaar aanbreekt zijn bruine kikkers niet meer te houden en trekken ze naar het water toe voor de voortplanting. De mannen zitten al vroeg in het water, klaar voor de voortplanting. Om de vrouwtjes naar het water te lokken kwaken de heren er lustig op los.
Bruine kikkers hebben een keelblaas. Daarmee produceren ze een zacht, knorrend geluid.
Vrouwtjes die in of bij de vijver arriveren worden al snel onder de oksels stevig omklemd door een mannetje en na enkele dagen worden de eieren afgezet.
In het Goffertpark in Nijmegen zijn de bruine kikkers al volop bezig (video: Raymond Creemers).
Wat gaan we tellen?
De evenementtelling duurt de gehele voortplantingsperiode van de bruine kikker (half maart – begin april). Verse eiklompen van enkele dagen oud zijn goed individueel te onderscheiden, ze worden in groepen afgezet en meestal binnen één of twee dagen. Vaak zijn ze te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever. Een eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes, afhankelijk van de grootte van het vrouwtje.
Voor de kikkerdriltelling vragen we speciaal aandacht voor het tellen van het aantal eiklompen in je vijver. De bedoeling is dat je het aantal eiklompen telt, dus niet alle individuele eieren. Het aantal klompen geeft een uitstekend beeld van het aantal voortplantende vrouwtjes. Vermenigvuldig het met twee (mannetjes tellen immers ook mee) en je hebt een mooie indicatie van het aantal kikkers in en rond je tuinvijver.
Fotograaf: Jelger Herder