Jaarrond Tuintelling

         
closemenu
inloggen   registreren
  • home
  • resultaten
  • hoe werkt het
  • onbekende soorten
  • tuinreservaten
  • nieuws
  • Libellentelling 2022

    Libellen leven van allerlei vliegende insecten. In een gevarieerde, natuurvriendelijke tuin vliegt van alles rond en kunnen libellen jagen. Een prettig voordeel van libellen in de tuin is dat ze zowel onder als boven het water het aantal muggen binnen de perken houden. Vaak komen libellen niet alleen om wat te eten. Als je een vijver hebt zullen libellen zich, met een beetje geluk, voortplanten in jouw tuin. 

     

    Libellen zijn erg mobiel en verschijnen dan ook snel wanneer de omstandigheden geschikt zijn. Het lantaarntje bijvoorbeeld, zal de weg naar jouw vijver snel weten te vinden!

     

    Welke libellen kan ik verwachten in mijn tuin?

    Veel voorkomende libellen bij tuinvijvers zijn: gewone pantserjuffer, houtpantserjuffer, lantaarntje, azuurwaterjuffer, variabele waterjuffer, vuurjuffer, kleine roodoogjuffer, blauwe glazenmaker, platbuik, viervlek, bloedrode heidelibel, bruinrode heidelibel en steenrode heidelibel. Ook paardenbijters vliegen vaak door de tuin, hoewel ze zich niet vaak in tuinvijvers voortplanten. 

     

    De blauwe glazenmaker is de meest opvallende verschijning. Deze grote libel (die overigens meer groen is dan blauw!) vliegt vanaf juli door de tuin, in zeer rustig tempo en vaak laag boven de grond. Ze 'onderzoeken' alle uithoeken van de tuin en komen zodoende regelmatig binnenshuis terecht, waar ze met veel rumoer tegen het vensterglas aanvliegen. Ook vallen ze regelmatig ten prooi aan huiskatten.

     

    Stap 1:

    Ga op 18 en 19 juni op zoek naar libellen in je tuin. Hulp nodig bij het herkennen van libellen? De Vlinderstichting heeft  hier herkenningstips op een rij gezet. Of volg de herkenningscursus!

    Stap 2: 

    Geef aan wanneer je de libel hebt gezien en bevestig de datum. 

    Stap 3: 

    Klik op het plusje naast de libelsoort die je geteld hebt om aan te geven hoeveel van deze libellen je hebt gezien of het bijvoorbeeld om een dood exemplaar ging. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

    Stap 4:

    Klik op 'Voer mijn telling in'.

     

    Oefening baart kunst

    In het begin is libellen op naam brengen helemaal niet zo makkelijk. Ze zitten niet lang genoeg stil of te ver weg en er zijn een paar groepjes van soorten die erg veel op elkaar lijken. Wanhoop niet! Oefening baart kunst, ook bij het leren kennen van libellen. Accepteer dat in het begin niet alle libellen op naam gebracht kunnen worden en leer eerst de algemene soorten goed kennen. Wie eenmaal de watersnuffel, azuurwaterjuffer en variabele waterjuffer goed in de vingers heeft, zal op een mooie dag vanzelf een zeldzamere blauwe juffer ontdekken. Dat werkt beter dan van begin af aan de kenmerken van alle blauwe juffers uit het hoofd te leren.

     

    Voor de meeste juffers geldt dat mannetjes makkelijker te herkennen zijn dan vrouwtjes. Zoek bij de vondst van een vrouwtje dus liever eerst even door naar een mannetje, dat bijna altijd in de buurt te vinden zal zijn.

     

    Soms lukt het ook om libellen te fotograferen, zodat later nog eens rustig naar de kenmerken gekeken kan worden.Voeg je foto toe aan je waarneming en vink 'hulp bij determinatie' aan om hulp van andere tellers in te schakelen via de onbekende soorten.

     

    Aanleg van een vijver

    Voor het aanleggen van een vijver kunt u het beste vijverfolie gebruiken. Daarmee is het mogelijk om zelf de vorm van de vijver te bepalen en kunt u bijvoorbeeld ook een moerasgedeelte creëren. EPDM- of rubberfolie is het minst belastend voor het milieu. Bij een hoge grondwaterstand kan een vijver ook zonder folie worden aangelegd.

     

    Lees meer tips voor het aanleggen van een (libellen)vijver op www.vlinderstichting.nl/libellen/libellenvijver.

     

    Meedoen

    De mogelijkheid om waarnemingen door te geven voor dit evenement gaat van start op de ochtend van 18 juni. Invoeren kan tot maandagochtend 20 juni 12.00uur. Heb je buiten dit weekend ook waarnemingen van libellen in je tuin? Geef deze dan door via een reguliere week- of tijdstiptelling.

     

    Foto: viervlek

    dit project wordt mogelijk gemaakt door:
    sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor
    aangesloten partners zijn:
    partner partner partner partner partner partner bodemdierendagen

    Contact, Privacy en FAQ

    Twitter Contact | Privacy | FAQ | Colofon | Het team | Cookies

    winnaar natuurprijs 2015