Op 12 en 13 september is het ‘Egelweekend 2020’. Tijdens dit Egelweekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van egels in de tuin door te geven.
Tuinen zijn voor egels steeds belangrijker geworden met de groei van steden en dorpen. Waar komen ze voor en waar worden ze juist niet gemeld?
Door de waarnemingen dit jaar en van voorgaande jaren ontstaat er een beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Help je mee?
Hoe werkt het?
1. Op 12 & 13 september staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Egeltelling’ vermeld. Klik hierop.
2. Geef aan wanneer je de egel hebt gezien en bevestig de datum.
3. Klik op het plusje naast de egel om aan te geven hoeveel egels je hebt gezien en het bijvoorbeeld om een dood exemplaar ging. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.
4. Klik op ‘Voer mijn telling in’.
Je kunt ook egels doorgeven die je eerder dit jaar hebt gezien. We vragen bij het invoeren wel om een datum. De invoerknop voor het evenement is beschikbaar tot maandag 14 september 12.00 uur.
Nultellingen zijn ook belangrijk!
Geen egel in je tuin? Geef dan het aantal nul door. Ook dit is waardevolle informatie. Alle ingevoerde tellingen gaan mee in het overzicht van de resultaten
Egels buiten je tuin
Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan via telmee.nl of waarneming.nl.
Reguliere tellingen
Alle egels die worden ingevoerd via de reguliere tellingen (weektelling/tijdstiptelling) komen in de database terecht. Bekijk het overzicht van alle meldingen van egels tot nu toe dit jaar.
Hoe gaat het met de egel?
Uit tellingen die de Zoogdiervereniging samen met Sovon organiseert, blijkt dat de egelpopulatie over de periode 1994-2018 matig is afgenomen.
De egelpopulatie laat doorgaans een afwisseling van goede en slechte jaren zien. Maar over de gehele periode genomen is er een afnemende trend waar te nemen. Zo is de populatie na een piek in 1995 afgenomen om vanaf 2003 weer te herstellen. Vanaf 2008 volgde weer een afname, met een dieptepunt in 2014. Waarschijnlijk speelt daarbij de lange winter van 2012/2013 een rol.
In 2016 was er sprake van herstel van de populatie. In 2017 en 2018 is de populatie echter weer afgenomen en we benaderen het dieptepunt in 2014. De eerste aanwijzingen voor 2018 waren gunstig, van verschillende kanten kwamen in het voorjaar meldingen dat men weer meer egels zag. Maar de lange droge periode in de zomer gooide roet in het eten. Zo kwamen er meldingen van dode jongen, omdat de vrouwtjes door gebrek aan voedsel door de droogte niet voldoende melk kunnen produceren. Maar ook volwassen egels hadden het moeilijk.
Zoogdierfilmpje: de egel
Meer informatie over egels is te vinden op www.zoogdiervereniging.nl/egel of op de website van de Egelwerkgroep: www.egelwerkgroep.com.
Of bekijk een filmpje over de egel.
De Jaarrond Tuintelling organiseert de egeltelling samen met de Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep.