Binnenkort wordt deze website vernieuwd. Het wordt dan nog gemakkelijker om mee te doen en tellingen in te voeren. We houden je op de hoogte. Tot snel!

Jaarrond Tuintelling

         
closemenu
inloggen  
  • home
  • resultaten
  • hoe werkt het
  • onbekende soorten
  • tuinreservaten
  • nieuws
  • Libellentelling 2022

    Libellen leven van allerlei vliegende insecten. In een gevarieerde, natuurvriendelijke tuin vliegt van alles rond en kunnen libellen jagen. Een prettig voordeel van libellen in de tuin is dat ze zowel onder als boven het water het aantal muggen binnen de perken houden. Vaak komen libellen niet alleen om wat te eten. Als je een vijver hebt zullen libellen zich, met een beetje geluk, voortplanten in jouw tuin. 

     

    Libellen zijn erg mobiel en verschijnen dan ook snel wanneer de omstandigheden geschikt zijn. Het lantaarntje bijvoorbeeld, zal de weg naar jouw vijver snel weten te vinden!

     

    Welke libellen kan ik verwachten in mijn tuin?

    Veel voorkomende libellen bij tuinvijvers zijn: gewone pantserjuffer, houtpantserjuffer, lantaarntje, azuurwaterjuffer, variabele waterjuffer, vuurjuffer, kleine roodoogjuffer, blauwe glazenmaker, platbuik, viervlek, bloedrode heidelibel, bruinrode heidelibel en steenrode heidelibel. Ook paardenbijters vliegen vaak door de tuin, hoewel ze zich niet vaak in tuinvijvers voortplanten. 

     

    De blauwe glazenmaker is de meest opvallende verschijning. Deze grote libel (die overigens meer groen is dan blauw!) vliegt vanaf juli door de tuin, in zeer rustig tempo en vaak laag boven de grond. Ze 'onderzoeken' alle uithoeken van de tuin en komen zodoende regelmatig binnenshuis terecht, waar ze met veel rumoer tegen het vensterglas aanvliegen. Ook vallen ze regelmatig ten prooi aan huiskatten.

     

    Stap 1:

    Ga op 18 en 19 juni op zoek naar libellen in je tuin. Hulp nodig bij het herkennen van libellen? De Vlinderstichting heeft  hier herkenningstips op een rij gezet. Of volg de herkenningscursus!

    Stap 2: 

    Geef aan wanneer je de libel hebt gezien en bevestig de datum. 

    Stap 3: 

    Klik op het plusje naast de libelsoort die je geteld hebt om aan te geven hoeveel van deze libellen je hebt gezien of het bijvoorbeeld om een dood exemplaar ging. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

    Stap 4:

    Klik op 'Voer mijn telling in'.

     

    Oefening baart kunst

    In het begin is libellen op naam brengen helemaal niet zo makkelijk. Ze zitten niet lang genoeg stil of te ver weg en er zijn een paar groepjes van soorten die erg veel op elkaar lijken. Wanhoop niet! Oefening baart kunst, ook bij het leren kennen van libellen. Accepteer dat in het begin niet alle libellen op naam gebracht kunnen worden en leer eerst de algemene soorten goed kennen. Wie eenmaal de watersnuffel, azuurwaterjuffer en variabele waterjuffer goed in de vingers heeft, zal op een mooie dag vanzelf een zeldzamere blauwe juffer ontdekken. Dat werkt beter dan van begin af aan de kenmerken van alle blauwe juffers uit het hoofd te leren.

     

    Voor de meeste juffers geldt dat mannetjes makkelijker te herkennen zijn dan vrouwtjes. Zoek bij de vondst van een vrouwtje dus liever eerst even door naar een mannetje, dat bijna altijd in de buurt te vinden zal zijn.

     

    Soms lukt het ook om libellen te fotograferen, zodat later nog eens rustig naar de kenmerken gekeken kan worden.Voeg je foto toe aan je waarneming en vink 'hulp bij determinatie' aan om hulp van andere tellers in te schakelen via de onbekende soorten.

     

    Aanleg van een vijver

    Voor het aanleggen van een vijver kunt u het beste vijverfolie gebruiken. Daarmee is het mogelijk om zelf de vorm van de vijver te bepalen en kunt u bijvoorbeeld ook een moerasgedeelte creëren. EPDM- of rubberfolie is het minst belastend voor het milieu. Bij een hoge grondwaterstand kan een vijver ook zonder folie worden aangelegd.

     

    Lees meer tips voor het aanleggen van een (libellen)vijver op www.vlinderstichting.nl/libellen/libellenvijver.

     

    Meedoen

    De mogelijkheid om waarnemingen door te geven voor dit evenement gaat van start op de ochtend van 18 juni. Invoeren kan tot maandagochtend 20 juni 12.00uur. Heb je buiten dit weekend ook waarnemingen van libellen in je tuin? Geef deze dan door via een reguliere week- of tijdstiptelling.

     

    Foto: viervlek

    Vleermuistuintelling 2022

    In veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. Dat kan je zelf ontdekken op 6 en 7 mei tijdens de Nationale Vleermuistuintelling. 

     

    Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van vleermuizen in de tuin door te geven. Hiermee wil de Zoogdiervereniging de aanwezigheid van vleermuizen in tuinen en de bebouwde omgeving onder de aandacht brengen en daarover zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Waar zien deelnemers aan de tuintelling vleermuizen in hun tuin vliegen en welke soorten kunnen dat zijn? En waar zien deelnemers helemaal geen vleermuizen? Met genoeg tellingen kunnen we bijvoorbeeld een indicatie krijgen of er een verschil is in tuinen in stadskernen, buitenwijken en dorpen

     

    Wat moet je doen?

    Om mee te doe hoef je eigenlijk maar één ding te doen: vanaf zonsondergang in de tuin gaan zitten en tot het donker is kijken of je in of boven je tuin vliegende vleermuizen ziet.

     

    Stap 1: maak een nieuwe telling aan

     

    Maak een nieuwe telling aan en kies voor het evenement 'vleermuistelling'. 

    Stap 2: Zoek een goede plek in de tuin

     

    Om vleermuizen te zien, kan je het best vanaf zonsondergang een uurtje in je tuin gaan zitten. Dat is tijdens het eerste weekend van mei vanaf ongeveer 21:15 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, zoek je een plekje van waaruit je vrij zicht hebt op een stuk avondhemel. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken – want daar blijven vleermuizen graag dichtbij.

    Stap 3: Bepaal de soort

     

    Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging de zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland gemaakt Daarmee kan je op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welk soort of soorten vleermuizen er in je tuin voorkomen. 

    Ben je niet zeker van je de soort? Kies dan voor 'vleermuis onbekend'.

    Stap 4: Voer je telling in

     

    Klik op het plusje naast de vleermuissoort om aan te geven hoeveel vleermuizen je van deze soort hebt gezien. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

     

    Klaar? Klik op "voer mijn telling in". 

     

    Invoeren kan tot zondag 8 mei 12.00 uur.

     

    *met hoeveel bedoelen we het hoogst aantal vleermuizen dat je van die soort tegelijk in je tuin hebt gezien. Dus als er op die avond 32 keer één kleine vleermuis (of volgens de zoekkaart een gewone dwergvleermuis) snel over je tuin vliegt heb je 1 kleine vleermuis of gewone dwergvleermuis geteld. Tenzij je zeker weet dat het meerdere dieren waren, dan vul je dat aantal in. Als er op één moment tegelijkertijd 3 kleine vleermuizen (of gewone dwergvleermuizen) hebt zien vliegen dan vul je dat in.

     

    Waarom vleermuizen tellen?

    Vleermuizen zijn goede indicatoren voor een duurzame, natuurinclusieve omgeving. Vooral daar waar mensen in hun eigen omgeving genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen, waterrijke natuur en een donkere nacht, komen veel vleermuizen voor. Wij, en jij vast ook, zijn daarom heel erg benieuwd of vleermuizen ook bij u in de tuin rondvliegen. Als je ‘s avonds in de schemering nog graag in de tuin zit, kun je de vleermuizen in je tuin ontdekken tijdens de Nationale Vleermuistuintelling!
     

    Welke soorten kan je verwachten?

    Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is er een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen en wie geluk heeft, kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien. Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever in boomholten wonen, maar toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo’n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar kevers en nachtvlinders.

     

    Voer je telling in

     

    Foto: gewone dwergvleermuis door Erik Korsten

    Avondtelling amfibieën: de zaklampsafari in je eigen tuin!

    Op zaklampsafari in je eigen tuin! Spannend!

    Tuinen en tuinvijvers vormen een leefgebied voor kikkers, padden en salamanders. We willen graag weten welke soorten amfibieën gebruik maken van tuinvijvers. Zoals alle amfibieën zijn ook de soorten die in uw tuinvijver eigenlijk vooral ’s avonds in het donker actief. Kijk tijdens de Zaklampsafari op 16 en 17 april een keer in de avonduren in je vijver en je zult verrast zijn over de aantallen.

     

    Voorbereiding

    • Zorg vóóraf dat het wateroppervlak niet volledig bedekt is met waterplanten (kroos), Is dat wel het geval verwijder dan een deel, maar doe dat enkele dagen voor de telling zodat opgewoeld slib weer de kans heeft naar de bodem te zakken en het water weer helder kan worden.
    • Zorg voor een goede zaklamp.
    • Om de soorten te kunnen herkennen zijn de herkenningskaarten en de zoekkaart van RAVON een handig hulpmiddel

     

    Het weer heeft invloed op de activiteit van amfibieën

    Weersomstandigheden zijn van grote invloed op het gedrag van amfibieën. Amfibieën hebben een dunne, waterdoorlatende huid en willen niet het risico lopen om uit te drogen. Als het droog en warm is, zullen ze daarom vooral in of dichtbij het water blijven. Een natte maar warme avond is voor amfibieën dé gelegenheid om te gaan foerageren, rond te zwerven of van en naar het voortplantingswater te trekken.

     

    Hoe kun je kikkers, padden en salamanders in jouw vijver te zien krijgen?   

    Alle kikker- en paddenmannetjes proberen in de voortplantingsperiode door kwaken  vrouwtjes te lokken. Sommige soorten roepen hard (bijvoorbeeld: groene kikkers en rugstreeppadden) en zijn vooral in april en mei actief. Andere soorten roepen zacht en hebben de voortplantingstijd alweer achter de rug (bruine kikkers en gewone padden paren in maart). Salamanders zijn nu bezig om te baltsen en zijn ook hun eieren aan het afzetten. Dit doen ze door elk ei afzonderlijk te verpakken in de blaadjes van waterplanten.

     

    Ga eerst op enige afstand  (>10 meter) van de vijver luisteren of er kikkers of padden  aan het roepen zijn. Wacht enkele minuten, want misschien zijn ze ergens van geschrokken waardoor ze stopten met roepen.

    Blijft het stil, loop dan heel rustig, zachtjes naar de vijver (géén zaklamp aan doen) en let op of je misschien kikkers in het water hoort plonzen. Vooral groene kikkers springen met een grote sprong vanaf de kant in het water, maar ook bruine kikkers kunnen dat.

    Doe de zaklamp aan en kijk in het water of er volwassen kikkers, padden of salamanders, larven of eitjes op en tussen de waterplanten zitten.

     

     

    Waar moet je op letten?

    Aan het oppervlak kunnen volwassen kikkers of padden in het water drijven.

    Het is mogelijk dat salamanders aan het baltsen zijn. Ze doen dat vooral in de ondiepe delen van de vijver. Mannetjes proberen daarbij hun kleuren en tekening te laten zien en waaieren met hun staart geuren naar het vrouwtje. Vrouwelijke salamanders zetten hun eitjes een voor een af op blaadjes van waterplanten. Ook dat doen ze vooral dicht onder het oppervlak. Let dus ook op dubbelgevouwen blaadjes. Er kunnen larven rondzwemmen van soorten die al vroeger in het jaar eitjes hebben gelegd zoals bruine kikkers en gewone padden. Ook larven van salamanders kunnen al rondzwemmen!

     

    Meedoen

    De mogelijkheid om waarnemingen door te geven voor dit evenement gaat van start op de avond van 15 april. Invoeren kan tot en met maandag 18 april 12.00uur. Heb je daarvoor of daarna waarnemingen van amfibieën in je vijver? Geef deze dan door op de standaardmanier, via een week- of tijdstiptelling.

    Kikkerdriltelling 2022

    Doe mee aan de kikkerdriltelling!


    Kikkerdril in de vijver geeft een goed beeld van het aantal kikkers dat in je tuin leeft.

     

    Heb je kikkers in je tuin? Dan kan je binnenkort de eitjes (kikkerdril) in je vijver zien. Geef deze door tussen 12 maart en 3 april. Het aantal eieren geeft namelijk een uitstekend beeld van het aantal voortplantende kikkervrouwtjes in je tuin. Vermenigvuldig het met twee (mannetjes tellen immers ook mee) en je hebt een mooie indicatie van het aantal kikkers in en rond je tuinvijver. Help je mee?

     

    Hoe werkt het?

    1.

    Op zoek naar kikkerdril

    Kikkerdril van enkele dagen oud is goed individueel te onderscheiden, het wordt meestal binnen een of twee dagen gelegd. Vaak is het kikkerdril te vinden op een zonnig gelegen, ondiepe oever.

    2.

    Aantallen doorgeven

    De bedoeling is dat je het aantal 'eiklompen' telt, dus niet alle individuele eieren. Eén eiklomp van een bruine kikker bevat 1.000 tot 2.500 eitjes, afhankelijk van de grootte van het vrouwtje. Zo'n klomp tel je dus als één.

    3. Nieuwe telling aanmaken

    Maak een nieuwe telling aan*. Kies voor de kikkerdriltelling.

    Nog niet geregistreerd? Dat kan hier.

    4.

    Exacte aantallen invoeren

    Maak een nieuwe telling aan. Kies voor de kikkerdriltelling. Voer de getelde eiklompen in als "ei" in bij "stadium". Als voorbeeld, als je 3 eiklompen van een bruine kikker waargenomen hebt voer je die in als 3 x ei bij stadium. Vul vervolgens in het opmerkingenveld in het het om kikkerdril gaat.

    5.

    Invoeren als 'aanwezig'

    Weet je geen exact aantal? Vul dan alleen "aanwezig" in. Ook in dit geval kan je in het opmerkingeveld aangeven dat het om kikkerdril gaat.

    Eitjes van amfibieën tellen

    Na de winter ontwaken de amfibieën uit hun maandenlange winterrust. Salamanders, padden en bruine kikkers gaan de komende weken massaal op pad naar een geschikte plek om zich voort te planten. De meest algemene soort in tuinvijvers is de bruine kikker. De bruine kikker overwintert deels in tuinvijvers, maar een deel van de dieren overwintert ook op het land. Ze komen overal in Nederland voor en worden al vroeg in het voorjaar actief.

     

    Knorrende kikkers

    Na de winter ontwaken de bruine kikkers uit hun winterslaap. Ze zijn al vroeg druk met paren en het afzetten van kikkerdril. Ze ‘knorren’ er lekker op los en worden door waarnemers gehoord en gezien in sloten, poelen en tuinvijvers. Bekijk het paringsritueel in dit filmpje. Iedereen kent wel de grote klompen kikkerdril. Na afzet zwellen ze op tot grote en opvallende geleiklompen, die enkele dagen blijven drijven. De gewone pad zal in de wat grotere tuinvijvers ook eisnoeren afzetten. En ook diverse salamanders zullen beginnen met de eiafzet, al is dat wat minder duidelijk zichtbaar. 

     

    Tel mee

    Heb je kikkerdril, eisnoeren van padden of salamandereitjes in je vijver gezien? Geef het dan door! Zo krijgen we een goede indicatie van het aantal voortplantende kikkers en salamanders in tuinvijvers.

     

    Doe mee

     

    Mollentelling 2022

    De mol is een zoogdier dat niet vaak in de spotlight staat. Wat weten we eigenlijk over de mol? De mol komt (bijna) overal in Nederland voor, maar waar precies? We roepen iedereen op om tijdens het weekend van 19 en 20 februari te zoeken naar mollen(sporen). Waarnemingen kun je doorgeven via Tuintelling.nl of via het speciale mollenmeldpunt voor bijvoorbeeld mollen buiten tuinen.

     

    Hoe werkt het? 

    1. Op 19 en 20 februari staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Mollentelling’ vermeld. Klik hierop.

    2. Geef aan wanneer je de mol(shoop) hebt gezien en bevestig de datum.

     

    3. Klik op het plusje naast de mol om aan te geven hoeveel molshopen je hebt gezien. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

     

    4. Klik op ‘Voer mijn telling in’. Je telling is opgeslagen en telt mee voor de mollentelling. Invoeren kan t/m maandag 21 februari 12:00 uur.

    Waar moet je op letten?

     

    Het belangrijkste is om de locatie in te vullen. Je mag uiteraard ook het aantal molshopen tellen en doorgeven ("aantal individuen"). De meest voorkomende sporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook verscholen zijn in het bos. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein.

     

    Resultaten van vorig jaar

     

    ​De mollen(sporen)telling is opgezet naar aanleiding van het idee van Vroege Vogels om samen op een positieve manier de mol onder de aandacht te brengen. 

     

    In 2019 was de eerste landelijke mollen(sporen)telling. De resultaten daarvan lees je hier.

     

    In 2021 verliep de Mollentelling anders dan afgelopen jaren. Vanwege de omstandigheden met hoog water en de laag sneeuw die Nederland bedekte, werd besloten om de telling te verlengen. In plaats van slechts één weekend kon er dit jaar geteld worden van 13 tot en met 21 februari. Lees hier de resultaten.

     

     

    Een mol in een molshoop (bron: Dieder Plu, via Zoogdiervereniging)

    Tuinvogeltelling 2022

    Op 28, 29 & 30 januari is het weer zover: de Tuinvogeltelling! Vogelbescherming Nederland en Sovon roepen iedereen op in Nederland om gedurende een half uur alle vogels in de tuin te noteren en door te geven.

     

    De Tuinvogeltelling is één grootschalige tijdstiptelling met in 2020 een recordaantal tellers: maarliefst 200.000! Als deelnemer van de Jaarrond Tuintelling hoef je hiervoor niet speciaal naar tuinvogeltelling.nl. Door een tijdstiptelling te doen van een half uur, tellen je gegevens automatisch mee. Je gegevens worden opgeslagen via de Tuintelling en stromen automatisch door naar de Tuinvogeltelling.

     

    Ook komen je waarnemingen automatisch in je weeklijst. Dus je hoeft tellingen nooit dubbel door te geven!

     

     

    Tel op vrijdag, zaterdag of zondag een half uur lang alle vogels in de tuin of op het balkon. Noteer alle waarnemingen.

     

    Kies bij 'invoer tellingen' voor tijdstiptelling.

    Selecteer en bevestig datum en tijd.

    Selecteer de soorten die je hebt gezien. Kies voor 'aanwezig' als je de aantallen niet weet of voer de aantallen in. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien (tel de waarnemingen dus niet bij elkaar op).

     

    Een telling doorgeven kan tot en met maandag 31 januari 12.00 uur.

    Eindejaars Plantenjacht 2021

    FLORON organiseert vanaf de 1e Kerstdag tot en met 3 januari 2022 de Eindejaars Plantenjacht. We willen heel graag weten welke planten er in deze periode bloeien. 

     

    Via de tuintelling kan je direct doorgeven welke bloeiende planten je hebt gezien in je tuin.

     

    We hopen dat er veel tuintellers meedoen, zodat we kunnen achterhalen of er een verschil is in de planten die in tuinen bloeien of daarbuiten. En natuurlijk of er een verschil is met vorig jaar. Meer informatie is te vinden op www.plantenjacht.nl

     

    1. Zoek bloeiende planten

    Zoek in de periode tussen 25 december en 3 januari naar bloeiende planten in de tuin. De bloemen kunnen trouwens heel klein zijn, dus het is soms echt even zoeken.

    Mocht het in deze periode tijdelijk heel koud zijn, waardoor er geen planten bloeien, kijk dan nog een keer als het minder koud is. Planten kunnen soms verbluffend snel opeens in bloei staan.

     

    2. Bepaal welke soort het is

    Op de zoekkaart staan de meest algemene soorten die je bloeiend kunt aantreffen. Deze en andere soorten die je kent en die in de volledige Nederlandse soorten staan, zijn in de plantenlijst te vinden met een foto en een korte beschrijving.

     

    3. Tellingen doorgeven

    Geef alleen de bloeiende planten door. Bevestig datum en tijd en geef eventueel het aantal exemplaren dat je hebt gezien door.

     

    N.B. Als je een van de soorten alleen zonder bloemen vindt kun je deze natuurlijk altijd doorgeven met een weektelling. Via extra informatie invoeren kun je aangeven in wat voor stadium de plant is: niet bloeiend, bloeiend of met vruchten (bessen of zaden).

     

    Je kunt tellingen doorgeven van 25 december 2021 tot en met 4 januari 2022 12.00uur.
     

    Resultaten

    FLORON laat gedurende de Eindejaars Plantenjacht de mooiste en opvallendste inzendingen zien, onder andere via Facebook, Vroege Vogels en tuintelling.nl. 

     

    Op www.plantenjacht.nl worden alle resultaten gedeeld, inclusief de bloeiende planten buiten tuinen. 

    Resultaten van eerder jaren lees je hier. 

     

    Met jouw hulp draag je bij aan een betere kennis van de natuur!

    Lijsters- en bessentelling 2021

    Welke vogels komen er een hapje eten in je tuin?

    Van 15 oktober t/m 15 november is de Lijsters- en Bessentelling. Welke vruchtdragende bomen en struiken staan er in je tuin? En welke vogels maken daar dankbaar gebruik van?

     

    Als leefgebied voor doortrekkende lijsters denk je niet direct aan je tuin. Toch staan daar veel besdragende stuiken en bomen. Behalve vogels die je het hele jaar in je tuin kunt zien, maken doortrekkers en overwinteraars dankbaar gebruik van deze voedselvoorraad. Zo komen koperwieken en kramsvogels in oktober massaal naar Nederland en is de kans groot dat je ze in je tuin bezig ziet een struik kaal te vreten.

     

    Door in het najaar bij te houden welke lijsters gebruik maken van de bessen in je tuin, krijgen we een beter beeld van het voedsel dat beschikbaar is voor doortrekkende en overwinterende vogels.

     

    De Lijsters- en Bessentelling is een initiatief van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

     

    Hoe werkt het?

    Kijk tussen 15 oktober en 15 november of je lijsters in je tuin hebt die bessen eten. Het gaat hierbij om de volgende soorten: beflijster, merel, zanglijster, grote lijster, kramsvogel en koperwiek.

    Geef je waarnemingen door via het evenement Lijsters- en Bessentelling op tuintelling.nl. Deze telling is een tijdstiptelling. Geef de datum en de tijdsduur van je telling aan en voer het maximaal aantal per vogelsoort in. Je kunt binnen de evenementperiode zo vaak tellen als je wilt.

    Voer alleen vogels in die daadwerkelijk in je tuin zitten (dus geen overvliegende vogels). Onder 'gedrag' kun je aangeven of ze van bessen aan het eten zijn, of alleen maar in de tuin verblijven. Stel je hebt vier merels: twee die van de bessen aan het snoepen zijn en twee die wormen zoeken in het gazon. Dan voer je eerst 2 merels in met het gedrag ‘etend van bessen’. En je voert 2 merels in met de eigenschap ’aanwezig (dus niet bessen etend)’. Bij elke invoer kun je in het opmerkingenveld vermelden waar de vogels precies van eten. Bijvoorbeeld 'hulst', of  'regenworm'.

    In de standaardlijst staan alleen de verschillende soorten lijsters. Heb je andere soorten vogels die van je bessen eten? Vink dan het vakje 'Zoek in meer soorten' aan, om ook andere vogelsoorten in te kunnen voeren.

    Kijk van welke vruchtdragende boom of struik de vogels de bessen eten. Je kunt hiervoor bij het invoeren van je telling een keuze maken uit een vaste lijst met planten. Wil je andere soorten invoeren, vink dan het vakje 'Zoek in meer soorten' aan. 

    Nog geen account bij Jaarrond Tuintelling? Registreer je dan als teller om mee te kunnen doen aan de Lijsters- en Bessentelling.

    Bodemdierendagen 2021

    Hoe gaat het met het leven in de bodem?

    Van 24 september t/m 6 oktober is de zevende editie van de Bodemdierendagen. Tel de bodemdieren in je tuin, in plantenbakken of zelfs op een groen dak! Want bodemdieren zijn dan wel klein, ze doen grootse dingen voor de natuur. Een slak kan bijvoorbeeld elke dag tot de helft van zijn eigen lichaamsgewicht eten, en dus recyclen. Regenwormen kunnen samen wel 8900 km aan tunnels graven per hectare grond. Die tunnels laten zuurstof en water toe in de bodem.

     

    Het thema van deze zevende editie is ‘Erop of eronder'. Op veel plekken in Nederland gaat het helaas niet goed genoeg met de bodem en bodemdieren. Door asfalt en steeds meer bestrate tuinen blijft er minder ruimte over voor planten en dat betekent minder voedsel voor bodemdieren. Ook verstoring, te veel stikstof, bestrijdingsmiddelen en droogte maakt de bodems minder gezond.

     

    Voor bodemdieren is het echt: erop of eronder!

     

    Kortom, het is goed om te weten hoe het gaat met de bodemdieren in de Nederlandse dorpen en steden. Daarom is Jaarrond Tuintelling dit jaar partner geworden van dit evenement van het Nederlands Instituut voor Ecologie en het Centrum voor Bodemecologie.

     

    Hoe werkt het?

    Zoek tussen 24 september en 6 oktober naar bodemdieren met behulp van deze zoektips:

     

    Tip 1: Ga naar buiten en kijk goed naar de grond, op je knieën bijvoorbeeld.
    Tip 2: Kijk onder stenen, bloempotten, tussen planten of afgevallen bladeren en takken.
    Tip 3: Steek een schep in de (gras)bodem en laat deze regelmatig trillen of spit een beetje grond om.
    Tip 4: Graaf een lege jampot of (yoghurt)beker tot vlak onder de rand in de grond, en kijk na minstens 1 nacht of er bodemdieren in zitten. (Haal daarna de pot weg).

     

    We zoeken dieren uit 10 diergroepen. Kijk op de zoekkaart welke groepen het zijn. Herken je zelfs een soort binnen een groep? Fijn! Kijk op de tweede pagina van de zoekkaart.

     

    Geef je waarneming uiterlijk 7 oktober 12.00uur door via het evenement 'Bodemdierendagen' op Tuintelling.nl. Tellingen buiten tuinen kun je doorgeven via de website van de Bodemdierendagen. 

     

     

     

    Egeltelling 2021

    Op 25 en 26 september is het ‘Egelweekend 2021’. Tijdens dit Egelweekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van egels in de tuin door te geven.

     

    Tuinen zijn voor egels steeds belangrijker geworden met de groei van steden en dorpen. Waar komen ze voor en waar worden ze juist niet gemeld? 

     

    Door de waarnemingen dit jaar en van voorgaande jaren ontstaat er een beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Help je mee? 

     


     

    Hoe werkt het?

    1. Op 25 & 26 september staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Egeltelling’ vermeld. Klik hierop.

     

    2. Geef aan wanneer je de egel hebt gezien en bevestig de datum.

    3. Klik op het plusje naast de egel om aan te geven hoeveel egels je hebt gezien en het bijvoorbeeld om een dood exemplaar ging. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

    4. Klik op ‘Voer mijn telling in’.

     

    Je kunt ook egels doorgeven die je eerder dit jaar hebt gezien. We vragen bij het invoeren wel om een datum. De invoerknop voor het evenement is beschikbaar tot maandag 27 september 12.00 uur.

     

    Nultellingen zijn ook belangrijk!

    Geen egel in je tuin? Geef dan het aantal nul door. Ook dit is waardevolle informatie. Alle ingevoerde tellingen gaan mee in het overzicht van de resultaten

     

    Egels buiten je tuin

    Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan via telmee.nl of waarneming.nl. 

     

    Reguliere tellingen
    Alle egels die worden ingevoerd via de reguliere tellingen (weektelling/tijdstiptelling) komen in de database terecht. Bekijk het overzicht van alle meldingen van egels tot nu toe dit jaar.

     

    Hoe gaat het met de egel?

    Uit tellingen die de Zoogdiervereniging samen met Sovon organiseert, blijkt dat de egelpopulatie over de periode 1994-2020 matig is afgenomen. De egelpopulatie laat doorgaans een afwisseling van goede en slechte jaren zien. Maar over de gehele periode genomen is een afnemende trend waar te nemen. 

     

    In 2016 was er sprake van herstel van de populatie. In 2017 en 2018 is de populatie echter weer afgenomen. De extreme droogte in de zomers van 2018, 2019 en 2020 kan in veel (droogtegevoelige) gebieden problematisch zijn geweest voor een succesvolle voortplanting. Zo kwamen er meldingen van dode jongen, omdat de vrouwtjes door gebrek aan voedsel door de droogte niet voldoende melk kunnen produceren. Maar ook volwassen egels hadden het moeilijk. In 2019 en 2020 werden desondanks meer egels gemeld, maar het blijft afwachten of de populatie echt aan het toenemen is. Het blijft daarom belangrijk om alle egelwaarnemingen door te geven om een nauwkeurige trend te kunnen bepalen.

     

    Zoogdierfilmpje: de egel
    Meer informatie over egels is te vinden op www.zoogdiervereniging.nl/egel of op de website van de Egelwerkgroep: www.egelwerkgroep.com. 
    Of bekijk een filmpje over de egel.
     

    De Jaarrond Tuintelling organiseert de egeltelling samen met de Zoogdiervereniging, de Egelwerkgroep en OERRR.

     

    Spinnentelling 2021

    Welke spinnen zitten er in jouw tuin?

    Op 11 en 12 september organiseren we de Nationale Spinnentelling, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center en Natuurmuseum Fryslân.

     

    Hoe werkt het?

    1. Zoek de spinnen

    Ga op 11 en 12 september op zoek naar spinnen in je tuin. 

     

    2. Bepaal welke soort het is

    In Nederland komen zo'n 640 spinnensoorten voor. Op de spinnenzoekkaart staan enkele van de meest voorkomende spinnen.

    3. Tellingen doorgeven

    Bevestig datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door. Het is belangrijk dat je niet 2x dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je ze door.

    De invoerknop is vanaf zaterdag de 11e te zien tot en met maandag 13 september 12.00 uur naast de weektelling en tijdstiptelling:

     

    Nationale Spinnentelling 2016

     

    Resultaten
    De resultaten van de landelijke spinnentelling kun je straks bekijken via de resultatenpagina.  

     

    Met jouw hulp draag je bij aan een betere kennis van de natuur!

     

    BewarenBewaren

    Tuinvlindertelling 2021

    Een citroenvlinder, een dagpauwoog, of het klein koolwitje: iedereen met een tuin kan ze tegenkomen. Maar het gaat niet goed met de Nederlandse dagvlinders. Zelfs algemene soorten gaan achteruit. Daarom organiseert De Vlinderstichting ieder jaar een tuinvlindertelling. De telling duurt drie weken. Dat betekent grote kans op goed weer en voldoende tijd om te tellen! Je kunt meedoen van 3 juli tot en met 25 juli 2021.

     

    Iedereen kan meedoen, of je tuin nu groot of klein is. Het tellen hoeft niet meer dan een kwartier in beslag te nemen en je kunt je telling gewoon via Tuintelling.nl invoeren. 
     

    DOE MEE

     

    Tel in de periode van 3 juli tot en 25 juli een kwartiertje alle vlinders in de tuin of op het balkon. Noteer alle waarnemingen.

    Kies bij 'telling invoeren' voor de evenementtelling tuinvlindertelling.

    Selecteer en bevestig datum en tijd.

    Selecteer de soorten die je hebt gezien. Kies voor 'aanwezig' als je de aantallen niet weet of voer de aantallen in. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien (tel de waarnemingen dus niet bij elkaar op).

    Klik op de knop 'Voer je telling in' als je alle vlindersoorten hebt geselecteerd.

     

    De Tuinvlindertelling is één grootschalige tijdstiptelling (jaarlijks doen er zo’n 10.000 mensen aan mee) die elk jaar herhaald wordt.

     

    Via Tuintelling.nl

    Als deelnemer van de Jaarrond Tuintelling hoef je niet speciaal naar vlindermee.nl. Door een tijdstiptelling te doen van een kwartier, tellen je gegevens automatisch mee. Je gegevens worden opgeslagen via de Tuintelling en stromen automatisch door naar de Vlinderstichting.

     

    Ook komen je waarnemingen automatisch in je weeklijst. Dus je hoeft tellingen nooit dubbel door te geven!

     

    Meerdere kwartiertjes mag ook

    Door een afgebakende tijd te kiezen, zijn de gegevens van verschillende tellingen beter met elkaar te vergelijken. Hierdoor kunnen we op de lange termijn uitspraken doen over mogelijke aantalsveranderingen van soorten, en zelfs trends van populaties in kaart brengen. En dat is weer erg belangrijke en aanvullende informatie voor de bescherming van onze flora en fauna. Een tijdstiptelling geeft op de lange termijn dus meer inzicht in de aantalsverandering van soorten in je tuin. Je hebt binnen een kwartier dan niet al je vlinders die dag in je tuin zitten, maar je mag wel meerdere keren een tijdstiptelling doen. 

     

     

    Herkenning

    Er zijn ongeveer 20 vlinders die je in de tuin kan zien, de rest leeft voornamelijk in natuurgebieden. In heel Nederland komen op dit moment 53 soorten dagvlinders voor. De Vlinderstichting ontwikkelde een herkenningskaart, waarop je snel kan zien welke vlinders je in je tuin zag.

     

    Meedoen

     

    Vlinders herkennen Tuinvlindertelling

     

    Lustrumfeest - Bioblitz 2020

    Jaarrond Tuintelling bestaat vijf jaar! Op 20 juni 2020 vieren we dit lustrum met een bioblitz. Tijdens de Bioblitz ontdek je zoveel mogelijk dieren en planten in je tuin op één dag. Het verbindt tuin- en natuurliefhebbers en is weer eens wat anders. De kers op de taart: het levert ook nog informatie op over de verspreiding van allerhande tuinvlinders, -vogels, -zoogdieren enzovoort. Dat helpt bij het beschermen.

     

    Doe mee en win!

     

    De bioblitz van de Jaarrond Tuintelling richt zich op de tuin en iedereen kan meedoen, jij dus ook! De telling is van 20 juni 2020 van 00:00 tot 23:59 uur. Invoeren is mogelijk tot 21 juni 2020 12:00 uur. Tel mee en maak kans op één van de drie gratis Vogelatlassen t.w.v. €60! De winnaars worden in de week van 22 juni  2020 bekend gemaakt.

     

    • Nog meer soorten in je tuin ontdekken? Bekijk de tip-video's van onze experts.
    • Wil je niets missen? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief

     

    Wat is een bioblitz?

    De term bioblitz wordt gebruikt voor een bepaald soort natuuronderzoek. Het is een relatief onbekend woord in Nederland, daarom een korte definitie. Een bioblitz is een periode van vaak 24 uur, waarin continu natuuronderzoek wordt gedaan. De bedoeling is om alle levende soorten binnen een bepaald gebied te ontdekken. Dit onderzoek kan worden gedaan door wetenschappers óf vrijwilligers.

     

    Ga met behulp van de tip-video's en determinatiehulpen op zoek naar (nieuwe) soorten in je tuin. 

    Op 20 juni staat er bij 'telling invoeren' naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Bioblitz’ vermeld. Klik hierop.

    Ben je niet zeker van de soort? Plaats een foto bij je telling en vink 'hulp nodig bij determineren?' aan. Een expert helpt je dan met determinatie via de 'onbekende soorten'. Hoe werkt dat?

    Via het plusje naast de soort kun je extra informatie doorgeven. BIjvoorbeeld wanneer het om een dood exemplaar ging. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

     

    Klik op 'Voer mijn telling in'. Invoeren is mogelijk tot 21 juni 2020 12.00 uur.

     

    Volg de resultaten live via de resultatenpagina. Sta je al in de top-10? 

     

    Je kunt soorten gemakkelijk toevoegen door je telling te wijzigen of een nieuwe telling toe te voegen. De soorten kunnen  worden samengevoegd op de resultatenpagina en in de top-10.

     

    Goed voorbereid met het Tuintelschrift

    Wat leeft er in je tuin? Van vogels tot vlinders en van spinnen tot zoogdieren: dit notitieschrift helpt je om alle soorten eenvoudig bij te houden. Met overzichtelijke afvinklijstjes, ruimte voor eigen notities en zoekkaarten die herkenning makkelijker maken. Ideaal voor de Bioblitz!

     

    Bestel het Tuintelschrift nu met 25% korting! Nu € 7,50 i.p.v. € 9,95 (geldig van 1 juni t/m 31 augustus 2020)

     

    Met gratis verzending voor deelnemers Jaarrond Tuintelling!

     

    Heb je de smaak te pakken en lijkt het je leuk om vaker te tellen? Kijk hier of het doen van een week- of tijdstiptelling iets voor je is. 

    Van kroeg tot kraamkamer 2020

    In tuinen vliegen en scharrelen een heleboel dieren rond. Wat ze precies komen doen, is vaak onduidelijk. Daar willen we achter komen met de evenemententelling ‘Van Kroeg tot Kraamkamer’. Is jouw tuin of balkon een kroeg en komen dieren er alleen om te snacken? Of bouwen ze ook een nestje en fungeert jouw tuin daarmee als kraamkamer? Vanaf 1 tot en met 10 mei kun je via dit 10-daagse evenement het gedrag per diersoort doorgeven. Je hoeft maar 10 minuutjes te tellen! Dat helpt ons een beter beeld te krijgen van de tuinen van Nederland en betere voorlichting te geven over het diervriendelijk inrichten van tuinen. 

    Bekijk het instructiefilmpje

    Afname insecten

    Een van de aanleidingen voor de tuintelling is de afname van het aantal vlinders, insecten, vogels en overige dieren in Nederland. Alle hulp is hierbij welkom. Tijdens de telling geven we dan ook tips & trucs waarmee tuinen en balkons omgetoverd kunnen worden tot diervriendelijke paradijsjes. Of je nu een achtertuin hebt ter grootte van een voetbalveld, of een klein balkonnetje op vijftien hoog: iedereen kan een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit in Nederland. 

     

    Stap 1: Dieren selecteren

    Kijk tussen 1 en 10 mei 2020 welke dieren in jouw tuin voorkomen. Maak een nieuwe telling aan en kies voor de evenementtelling 'van Kroeg tot Kraamkamer'.

     

     

    Stap 2: Gedrag observeren

     

    Welk gedrag vertonen de dieren: kroeg, hotel of kraamkamer? Voer dit per soort in.

     kroeg

    In een kroeg kijk je wat er aan smakelijks te vinden is. En misschien heb je ogen en oren open voor aantrekkelijke soortgenoten.

     

     hotel

    Het hotel is de voortzetting van de kroeg. Eenmaal begonnen aan spijzen en drank, breng je er enige tijd door. Om te rusten, of om de relatie met een nieuwe partner verder vorm te geven.

     

     kraamkamer

    De kraamkamer is de kroon op de voortplanting: nageslacht! Het doorgeven van genen aan een volgende generatie.

     

    Zie je dieren die je tuin zowel als, kroeg, hotel en kraamkamer gebruiken? Dan vul je alleen de 'hoogste' categorie in. Zijn je merels bijvoorbeeld aan het broeden dan hoef je alleen 'kraamkamer' in te vullen, en gaan we ervan uit dat ze ook bij jou eten (kroeg) en slapen (hotel).

    Stap 3: Meer tellingen doorgeven

     

    Je kunt meerdere keren meedoen. Voor bijvoorbeeld je waarnemingen in het eerste en tweede weekend van de 10-daagse door om zicht te krijgen op eventuele veranderingen in je tuin.

     

    Stap 4: Verbeter je tuin

     

    Kroeg, hotel of kraamkamer? Welke diersoort laat zich alleen af en toe zien? En welke verblijft graag in je tuin? Passanten zijn natuurlijk altijd  welkom, maar hoe langer een dier verblijft hoe beter! Vaak betekent het ook dat je tuin beter ingericht is op de komst van dieren. Bekijk onze tuintips en richt je tuin (nog) beter in voor wilde dieren. 

     

     

     

    Doe mee aan de winactie

     

    Hoe beter de tuin is ingericht voor dieren, hoe meer er zullen komen. Het nieuwe Tuintelschrift 'Dieren in mijn tuin' kan je goed helpen om bij te houden welke dieren je tuin bezoeken. Om je goed voor te bereiden op van Kroeg tot Kraamkamer, verloot Jaarrond Tuintelling maarliefst 25 exemplaren van het nieuwe Tuintelschrift. Vul hier uw gegevens in en maak kans! De 25 winnaars worden op 24 april bekend gemaakt. 

     

     

    Waarom meedoen?

    Doe mee met dit evenement van de Dierenbescherming:

    • Krijg meer inzicht in het dierenleven in jouw tuin.
    • Help de verspreiding van wilde soorten in beeld te brengen.  
    • Draag bij aan meer bewustzijn over het belang van tuinen voor de natuur.

     

    Bekijk het instructiefilmpje

    Vorig jaar lieten de cijfers zien dat 45,5% van de deelnemende tuinen en balkons gebruikt werd als kroeg: een plek waar dieren komen om te eten of te drinken. Van alle dieren die geteld werden, gebruikte 28,1% de achtertuinen en balkons als hotel: een gebied waarin ze wat langer rond bleven hangen en heerlijk overnachtten. Tot slot kwamen er meldingen van dieren die een achtertuin of balkon gebruikten als kraamkamer: een plaats waar gezorgd werd voor nageslacht. Dit was bij 26,4% van de deelnemende tuinen het geval. Uit de reacties van tellers bleek wel hoezeer zij van deze lieflijke taferelen genoten hebben. 

     

     

    Boerenzwaluw - nestentelling 2019

    Heb je een Boerenzwaluwnest in je tuin of op je erf? Geef deze dan door tussen 5 - 25 juli 2019. 

    Sinds 2011 organiseren Sovon en Vogelbescherming jaarlijks een publiekstelling van Boerenzwaluwnesten. Dankzij al die tellingen weten we nu dat het aantal broedparen in Nederland sinds begin jaren negentig weer licht stijgt. Goed nieuws dus! Door de telling voort te zetten, houden we een vinger aan de pols. Bovendien weten we nog niet alles. Help je mee?

    1.

    Zoek bewoonde nesten:
     

    • Ga systematisch de balken/potentiële nestplekken langs
    • Gebruik een spiegeltje op een (uitschuif)stok en een zaklamp; dat bespaart veel tijd en is veiliger. Met name bij hoge nesten is het soms moeilijk balanceren met een lange steel. Pas daarbij op dat je niet per ongeluk een deel van het nestje kapot stoot.
    • Ga in een onoverzichtelijke schuur enkele minuten rustig op een plek met goed overzicht zitten en houd in de gaten waar oudervogels heenvliegen. Afvliegende vrouwtjes en/of alarmerende oudervogels wijzen op een nest in de eifase. Nesten met jongen die worden gevoerd zijn gemakkelijk op geluid te localiseren.
    2.

    Wanneer is een nest bewoond?
     

    • Nest in aanbouw (verse modder) en nesten met een verse kleirand zijn bewoond.
    • Nesten die gevoerd zijn met frisse (witte) veertjes zijn bewoond.
    • In de vroege jongenfase ligt er nog geen poep onder het nest. Pas vanaf een dag of vijf tot zeven poepen de jongen zelf over de rand. Nesten met oudere jongen zijn gemakkelijk op te sporen aan de witte plakkaten op de grond. Boven poep kan echter ook een slaapplaats van één of meerdere mannetjes gelegen zijn. Mussennesten bevatten geen klei en zijn veel slierteriger door het gebruik van lange grassen.
    3.

    Nul is niet niks! Broeden er dit jaar geen Boerenzwaluwen in je tuin, maar eerder wel? Geef dan ook deze “nulwaarnemingen” door

    Tuin, erf, manege
    Heb je geen nest in je eigen tuin of erf, maar weet je wel op andere plekken nesten te zitten, bijvoorbeeld op de manege of een erf in de buurt? Je kunt deze ook doorgeven door een nieuwe tuin toe te voegen aan je profiel. Vraag dan wel de eigenaar van het erf om toestemming om de nesten te tellen. 

     

    Doe mee

     

    Tweede telling

    Er volgt ook nog een tweede telling, namelijk tussen 5 en 25 juli. Met een tweede telperiode willen we meer inzicht krijgen in het aandeel van de populatie dat een tweede legsel in juli heeft.

    • (tussen)resultaten 2018
    • Resultaten 2017
    • Resultaten 2016

     

    Meer over de Boerenzwaluw via Sovon.nl/boerenzwaluw

    Boerenzwaluw - Tweede nestentelling 2018

    Heb je een Boerenzwaluwnest in je tuin of op je erf? Geef deze dan door tussen 5 en 25 juli. 

     

    Eind mei en begin juni vond al een eerste telling plaats. Met een tweede telperiode willen we meer inzicht krijgen in het aandeel van de populatie dat een tweede legsel in juli heeft.

     

    Sinds 2011 organiseren Sovon en Vogelbescherming jaarlijks een publiekstelling van Boerenzwaluwnesten. Dankzij al die tellingen weten we nu dat het aantal broedparen in Nederland sinds begin jaren negentig weer licht stijgt. Goed nieuws dus! Door de telling voort te zetten, houden we een vinger aan de pols. Bovendien weten we nog niet alles. Help je mee?

    1.

    Zoek bewoonde nesten:
     

    • Ga systematisch de balken/potentiële nestplekken langs
    • Gebruik een spiegeltje op een (uitschuif)stok en een zaklamp; dat bespaart veel tijd en is veiliger. Met name bij hoge nesten is het soms moeilijk balanceren met een lange steel. Pas daarbij op dat je niet per ongeluk een deel van het nestje kapot stoot.
    • Ga in een onoverzichtelijke schuur enkele minuten rustig op een plek met goed overzicht zitten en houd in de gaten waar oudervogels heenvliegen. Afvliegende vrouwtjes en/of alarmerende oudervogels wijzen op een nest in de eifase. Nesten met jongen die worden gevoerd zijn gemakkelijk op geluid te localiseren.
    2.

    Wanneer is een nest bewoond?
     

    • Nest in aanbouw (verse modder) en nesten met een verse kleirand zijn bewoond.
    • Nesten die gevoerd zijn met frisse (witte) veertjes zijn bewoond.
    • In de vroege jongenfase ligt er nog geen poep onder het nest. Pas vanaf een dag of vijf tot zeven poepen de jongen zelf over de rand. Nesten met oudere jongen zijn gemakkelijk op te sporen aan de witte plakkaten op de grond. Boven poep kan echter ook een slaapplaats van één of meerdere mannetjes gelegen zijn. Mussennesten bevatten geen klei en zijn veel slierteriger door het gebruik van lange grassen.
    3.

    Nul is niet niks! Broeden er dit jaar geen Boerenzwaluwen in je tuin, maar eerder wel? Geef dan ook deze “nulwaarnemingen” door

    Tuin, erf, manege

    Heb je geen nest in je eigen tuin of erf, maar weet je wel op andere plekken nesten te zitten, bijvoorbeeld op de manege of een erf in de buurt? Je kunt deze ook doorgeven door een nieuwe tuin toe te voegen aan je profiel. Vraag dan wel de eigenaar van het erf om toestemming om de nesten te tellen. 

     

    Meedoen

    Waarnemingen kun je doorgeven vanaf 5 juli. Log in (of registeer) en kies voor 'telling invoeren'. Vanaf 5 juli kun je naast weektelling of tijdstiptelling kiezen voor de Boerenzwaluwtelling. Geef nu je nesten door! 

     

    Tussentijdse eerste telling

    Bekijk de resultaten van de eerste telling.

     

    Resultaten voorgaande jaren

    Op de website van Sovon kun je de resultaten van vorige tellingen van boerenzwaluwnesten terugvinden.

    Plonzenweekend 2017

    Op 20 en 21 mei is het ‘Plonzenweekend’. Tijdens dit Plonzenweekend roept Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) iedereen op om waarnemingen van kikkers in de tuin door te geven.

     

    RAVON wil met het Plonzenweekend zoveel mogelijk gegevens van kikkers verzamelen. Door deze waarnemingen en die van eerdere jaren ontstaat er een aardig beeld van de verspreiding van kikkers in Nederland. Waar komen ze voor en waar worden ze niet gemeld?

    Zoek de kikkers

    Ga op 20 en/of 21 mei luisteren en kijken naar (plonzen van) kikkers in je tuin

    Bepaal welke soort het is

    Ken je de soorten nog niet zo goed? Geen probleem! Ook het aantal kikkerplonzen in het water telt mee!

     

    Bovendien staan op de zoekkaart amfibieën de meest voorkomende amfibieën duidelijk afgebeeld.

     

    Zijn de kikkers onder het water geschoten? Geen nood! Want vaak komen ze na een tijdje vanzelf weer terug.

    Op 20 en 21 mei staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Plonzentelling’ vermeld. Klik hierop.

     

    Bevestig datum en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gehoord en of gezien door.

     

    Het is belangrijk dat je niet 2x dezelfde kikker doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere kikker, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je ze door. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

     

    Klik op 'voer mijn telling in'

    Kikker buiten je tuin?

    Wil je een kikker doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld in een sloot of in een vijver in een park? Of heb je geen vijver of ander watertje in je tuin, maar weet je wel op andere plekken in je buurt kikkers te zitten, bijvoorbeeld in een plantsoenvijver, poel of sloot in de buurt? Je kunt deze ook doorgeven door een nieuwe tuin toe te voegen aan je profiel.

     

    Resultaten

    Bekijk direct de resultaten van het landelijke Plonzenweekend 

     

    Bedankt!

    Met jouw hulp draag je bij aan een betere kennis van de natuur!

     

    Eindejaars Plantenjacht 2015 – bloeiende planten in de winter

    FLORON organiseert dit jaar tussen 1e Kerstdag en zondag 3 januari de Eindejaars Plantenjacht. We willen heel graag weten welke wilde planten er in deze periode bloeien. Vorig jaar hebben we deze telling voor het eerst georganiseerd. Toen hebben we mensen vooral gevraagd om tijdens een (kerst)wandeling naar bloeiende planten te zoeken. Dit jaar willen we ook kijken naar wat er in tuinen bloeit.

    Via de tuintelling kan je direct doorgeven welke bloeiende planten je hebt gezien in je tuin.

     

    In Nederlandse tuinen komen heel veel planten voor. We hebben daarom een selectie van 100 soorten gemaakt waarvan we denken dat ze veel in tuinen voorkomen en dat ze in de winter kunnen bloeien. We hopen dat er veel tuintellers meedoen, zodat we kunnen achterhalen of er een verschil is in de planten die in tuinen bloeien of daarbuiten.

    Meer informatie is te vinden op www.plantenjacht.nl
     

     

    1. Zoek bloeiende planten

    Zoek in de periode tussen vrijdag 25 december 2015 en zondag 3 januari 2016 naar bloeiende planten in de tuin. De bloemen kunnen trouwens heel klein zijn, dus het is soms echt even zoeken.

    Mocht het in deze periode tijdelijk heel koud zijn, waardoor er geen planten bloeien, kijk dan nog een keer als het minder koud is. Planten kunnen soms verbluffend snel opeens in bloei staan.

    2. Bepaal welke soort het is

    Op de zoekkaart staan de meest algemene soorten die je bloeiend kunt aantreffen. Deze en de andere soorten die we willen tellen zijn in de plantenlijst te vinden met een foto en een korte beschrijving.

    3. Tellingen doorgeven

    In de Eindejaars Plantenjacht kun je alleen bloeiende planten doorgeven. Bevestig datum en tijd en geef eventueel het aantal exemplaren dat je hebt gezien door.

    N.B. Als je een van de soorten alleen zonder bloemen vindt kun je deze natuurlijk altijd doorgeven met een weektelling. Via extra informatie invoeren kun je aangeven in wat voor stadium de plant is: niet bloeiend, bloeiend of met vruchten (bessen of zaden).

    Je kunt tellingen doorgeven van vrijdag 25 december 2015 tot maandag 4 januari 2016.
     

    Resultaten

    De resultaten van de Eindejaar Plantenjacht kun je bekijken via tuintelling.nl/resultaten. Ook besteedt Vroege Vogels aandacht in de uitzending van zondag 20 december 2015 en zondag 3 januari 2016. Met jouw hulp draag je bij aan een betere kennis van de natuur!

     

    Doe mee!

    Tuinvijver-opschoontelling 2015

    Van half september tot en met half oktober organiseert RAVON de Tuinvijver-opschoontelling.

     

    Waarom zou ik m'n vijver opschonen?

    Door de vijver in je tuin in het najaar op te schonen, voorkom je dat amfibieën en vissen, die overwinteren in een tuinvijver, sterven door zuurstoftekort. Juist in het najaar hebben de meeste jonge kikkers, salamanders en padden de vijver verlaten en zijn er nog geen dieren in winterrust. Er kunnen nog wel amfibieën in het water zijn (vooral bruine kikkers en watersalamanders), maar die hebben in die periode nog de mogelijkheid om te vluchten en een schuilplaats te vinden. Het kan ook voorkomen dat er nog late larven (vooral groene kikker) in de vijver aanwezig zijn. Deze kunnen tijdelijk in een waterbak of emmer worden ondergebracht en na de schoning worden teruggezet.

     

    Iedereen kan meedoen!
    Iedereen met een eigen tuinvijver kan meedoen! 
     

    Hoe werkt het?

    Haal al het oude plantenmateriaal uit je tuinvijver en leg het op de kant, nabij de vijver.

    Noteer welke amfibien, vissen, waterkevers, insectenlarven en waterplanten je tijdens het opschonen tegenkomt. Controleer ook het plantenmateriaal goed op leven. 
     

    Amfibien, vissen, waterkevers en insectenlarven kun je tijdelijk in een waterbak of emmer onderbrengen en na de schoning terugzetten.

     

    Voer het plantenmateriaal niet gelijk af. Laat het een paar uur liggen op de kant, zodat dieren die je hebt gemist nog de tijd hebben om een schuilplek te zoeken. 
     

    Voer je soorten in op tuintelling.nl
     

    Plantenmateriaal bij het groenafval

    Als je in de herfst met de tuinvijver bezig bent en er prachtige water- en oeverplanten uit trekt, kan de verleiding ontstaan om deze planten een nieuw leven te gunnen in een nabijgelegen sloot, poel of parkvijver. Dat is echter geen goed idee. De uitgezette planten kunnen uitgroeien tot een lokale plaag. Ook kunnen er zonder dat je het weet exotische soorten of ziektes in de vijver voorkomen die je daarmee verspreidt in de natuur. Plantenafval uit de vijver (en ook uit de rest van de tuin) hoort op de eigen composthoop of bij het groenafval thuis. 
     

    Doe mee

    Egeltelling 2015

    Op 19 en 20 september is het ‘Egelweekend 2015’. Tijdens dit Egelweekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van egels in de tuin door te geven.

    De Zoogdiervereniging wil met het Egelweekend zoveel mogelijk gegevens van egels verzamelen. Door deze waarnemingen en die van eerdere jaren ontstaat er een aardig beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Waar komen ze voor en waar worden ze niet gemeld? Zijn de witte gebieden uit voorgaande jaren er nog steeds?
     

    Levend en dood

    Zowel levende egels als dode tellen mee. Je kunt dit als extra informatie aangeven bij het invoeren.


     

    Hoe werkt het?

    1. Op 19 & 20 september staat er naast weektelling en tijdstiptelling een aparte knop ‘Egeltelling’ vermeld. Klik hierop.

    2. Geef aan wanneer je de egel hebt gezien en bevestig de datum.

    3. Klik op het plusje naast de egel om aan te geven hoeveel egels je hebt gezien en het bijvoorbeeld om een dood exemplaar ging. Eventueel kun je nog opmerkingen plaatsen bij het invoeren.

    4. Klik op ‘Voer mijn telling in’.

     

     

    Egels buiten je tuin

    Wil je een egel doorgeven die je buiten je tuin hebt waargenomen, bijvoorbeeld langs de weg of in een park? Dat kan via een speciaal meldpunt van de Zoogdiervereniging.

    Je kunt ook egels doorgeven die je eerder dit jaar hebt gezien. We vragen bij het invoeren wel om een datum.

     

    Reguliere tellingen
    Alle egels die worden ingevoerd via de reguliere tellingen (weektelling/tijdstiptelling) komen in de database terecht.

     

     

    Doe mee

     

    Zoogdierfilmpje: de egel
    Meer informatie over egels is te vinden op www.zoogdiervereniging.nl/egel. 
    Of bekijk een filmpje over de egel.
     


    Doe mee

    Spinnentelling 2015

    Vroege Vogels organiseert dit jaar van 6 t/m 11 september de Nationale Spinnentelling, samen met EIS Kenniscentrum Insecten, Naturalis Biodiversity Center en Natuurmuseum Fryslân. Via de tuintelling kan je direct doorgeven welke spinnen je hebt gezien in je huis en tuin.

     

    In Nederland komen zo'n 640 spinnensoorten voor. Het zijn mooie, boeiende dieren die het waard zijn om eens beter bekeken te worden. Met gemak kunnen in huis en tuin veel soorten worden gevonden.

     

    Hoe werkt het?

    1. Zoek de spinnen

    Ga in de week van 6 t/m 11 september op zoek naar spinnen in je huis en tuin.

     

    2. Bepaal welke soort het is

    De spinnen kun je tellen met de speciaal gemaakte spinnenzoekkaart met daarop 24 spinnen. De lijst met 24 spinnen is samengesteld door Vroege Vogels in samenwerking met Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten, spinnenkenner Peter Koomen van Natuurmuseum Fryslân en Naturalis Biodiversity Center.

     

    3. Tellingen doorgeven

    Bevestig datum/tijd en geef per gevonden soort het aantal exemplaren dat je hebt gezien door. Het is belangrijk dat je niet 2x dezelfde spin doorgeeft. Zie je later op de dag of een volgende dag een andere spin, dan maak je gewoon een nieuwe telling aan en geef je ze door.

    Heb je de spin in je huis gezien? Vermeld dan 'in huis' bij je waarneming in het tekstblok.

     

    Resultaten
    De resultaten van de landelijke spinnentelling kun je bekijken via tuintelling.nl/resultaten. Ook besteedt Vroege Vogels uitgebreid aandacht aan de spinnentelling in de uitzending van 13 september. Met jouw hulp draag je bij aan een betere kennis van de natuur!

     

    Doe mee

     

    dit project wordt mogelijk gemaakt door:
    sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor sponsor
    aangesloten partners zijn:
    partner partner partner partner partner partner bodemdierendagen

    Contact, Privacy en FAQ

    Twitter Contact | Privacy | FAQ | Colofon | Het team | Cookies

    winnaar natuurprijs 2015